Wil je onderzoek doen naar familieleden die opgepakt zijn bij de razzia van Rotterdam en Schiedam van 10 en 11 november 1944 of dwangarbeid hebben uitgevoerd? Er zijn geen lijsten van de mannen die zijn opgepakt, dus hoe pak je dat aan? We helpen je graag verder.

Onderschat het onderzoek niet, het is vaak een uitdaging. Het kan ook voorkomen dat je niks vindt omdat je te weinig gegevens hebt of dat er geen gegevens meer zijn.

Om je op weg te helpen geven we je graag 6 tips.

Tip 1: Wat wil je weten?

Aan het begin van je onderzoek stel je de vraag wat je wil weten. Wil je weten of je familielid is opgepakt bij de razzia? Waar is mijn familielid tewerkgesteld? Wat voor werk deed mijn familielid daar? Heel veel vragen die je kunt stellen.

De vraag bepaalt hoeveel tijd je bezig bent met je onderzoek. Het is dus goed om hierover na te denken.

Tip 2: Schrijf alles op.

Schrijf alles op wat je vindt of leg het digitaal vast, bijvoorbeeld in een word- document. Je kunt de gegevens ook online opslaan, het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) heeft hier handige online programma's en formulieren voor. Pas op met het delen van gegevens van mensen die nog leven, deze mag je niet zonder toestemming online plaatsen. Hoe je je bevindingen ook opslaat, zorg er in ieder geval voor dat je jouw onderzoek altijd kan terugvinden.

Tip 3: Begin bij je familie!

Jouw eigen familie is een belangrijke informatiebron. Vraag, als het nog kan, wat familieleden weten over die tijd. Zijn er misschien documenten in het bezit waar meer informatie in staat?

Tip 4: Heb je de juiste gegevens?

Ga op zoek naar de juiste gegevens van je familielid/familieleden. Kloppen de voornaam en geboortedatum? Ga op zoek naar een geboorteakte van je familielid. Als iemand in Rotterdam is geboren, dan kun je in de zoekbalk op deze website zoeken. Weet je het niet precies of kun je het niet vinden, probeer dan te zoeken via de website www.wiewaswie.nl.

Let op
Alleen geboorteakten van Rotterdammers die zijn geboren tot en met 1918 staan online. Geboorteaktes van na die tijd kunnen door familieleden opgevraagd worden bij burgerzaken.
Op wiewaswie.nl staan voor sommige plaatsen de geboorteakten tot en met 1923 online, voor Schiedam tot en met 1902.

Tip 5: Zoek op internet

Als je informatie van je familielid hebt kunnen verzamelen, dan kun je verder zoeken op het internet. Er zijn vele websites waarop ontzettend veel informatie gepubliceerd is. Hieronder vind je een overzicht van de pagina's die je op weg kunnen helpen. Let op met het overnemen van gegevens van andere onderzoekers, dit kan onjuist zijn. Controleer dus altijd wat je hebt gevonden.

Kun je niks vinden over je familielid, maar weet je wel waar hij heeft gezeten in Duitsland?
Dan kun je vaak in de archieven in die plaats verder zoeken. 

Let op!
De archieven in Duitsland zijn niet zo toegankelijk als in Nederland en het lezen van de stukken is niet altijd even gemakkelijk.

Tip 6: Duik de archieven in

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) heeft enkele publicaties over de arbeidsinzet. Deze kun je alleen in de studiezaal van het NIOD bekijken. Meer informatie