De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed, Toezicht op de informatiehuishouding Rotterdam en het interbestuurlijk toezicht van Provincie Noord-Brabant hebben onderzoek gedaan naar de archivering van informatie die wordt opgebouwd bij de integrale casusaanpak door de Regionale Informatie en Expertisecentra (RIEC’s).
De RIEC's zijn geen overheidsorganen en zijn daarom ook geen zorgdragers volgens de Archiefwet. De informatie die door de bureaus wordt ontvangen of opgemaakt, valt echter wel onder de Archiefwet. Zij voeren hun taken immers uit in het verlengde van taken van de convenantpartners, die alle overheidsorganen zijn uit verschillende bestuurslagen. De inspecties constateren dat de verantwoordelijkheden voor archivering bij de RIEC’s niet duidelijk zijn. Hoewel er een uniforme procesbeschrijving is voor de integrale casusaanpak, variëren de afspraken over de archivering per RIEC. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat in deze keten het selectie-instrumentarium ontbreekt. De archieven die door de RIEC’s worden gevormd, zijn in geen enkele selectielijst opgenomen. Dit betekent dat deze informatie formeel niet vernietigd mag worden. Tot slot is gebleken dat het centrale informatiesysteem niet is ingericht op duurzame bewaring van archiefbescheiden.
De gezamenlijke inspecties hebben de minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media aanbevolen ervoor te zorgen, dat de nieuwe Archiefwet ook geldt voor samenwerkingsverbanden van of met overheidsorganen, die zelf geen overheidsorgaan zijn. Deze aanbeveling is overgenomen. Daarnaast zijn aanbevelingen gedaan aan het ministerie van Justitie en Veiligheid over verbeteringen van het archiefbeheer in de informatieketen van de RIEC. Het rapport is aangeboden aan de hoofden en voorzitters van de Stuurgroepen RIEC, IPO en VNG. Een werkgroep is met de opvolging van de aanbevelingen aan de slag gegaan.