De beeldbank van het stadsarchief is 250 afbeeldingen rijker met het beschikbaar komen van de gedigitaliseerde glasnegatieven van Cornelis Vreedenburgh (1885-1963).
Vreedenburgh fotografeerde in de periode 1913-1921 in en rond Rotterdam, een periode waarin veel gebeurde. Zo wist hij de verdwijnende Zandstraatbuurt te fotograferen en de bouwwerkzaamheden voor het nieuwe stadhuis aan de Coolsingel dat daar voor (deels) in de plaats kwam. In diezelfde omgeving werd in die periode de Coolvest gedempt en iets verder weg werd Hoek van Holland steeds verder bebouwd, allemaal onderwerpen van Vreedenburgh.
In de periode dat hij actief was speelde in de rest van Europa de Eerste Wereldoorlog zich af. Hoewel Nederland daar niet direct bij betrokken was, kregen we wel te maken met indirecte gevolgen. Op de foto’s van Vreedenburgh zijn onder andere de activiteiten rond de opvang van Belgische vluchtelingen aan de Brede Hilledijk, maar ook de opvang van geïnterneerde Duitse Militairen aan de Lloydkade te zien. Naast deze onderwerpen en veel straatbeelden had Cornelis Vreedenburgh ook interesse in het leven van alledag met beelden van bijvoorbeeld feestenlijkheden in de stad, medische zorg en transport.
Collectie Vreedenburgh bekijken
Wilt u de foto's zien van Vreedenburgh, klik dan op de knop 'Collectie bekijken'.