Het is 1871 als de Rotterdamse zakenlieden en twintigers Antoine Plate en Otto Reuchlin starten met hun bedrijf Plate, Reuchlin & Co. Hun doel: een rechtstreekse verbinding naar Amerika realiseren, uitgevoerd met stoomschepen. De Nederlandse overheid heeft geen interesse en dus besluiten de mannen het zelf te regelen. Met financiële steun van zakenman Lodewijk Pincoffs en bankier Maarten Mees slagen zij erin. Met een budget van 9 ton laten Plate en Reuchlin de eerste stoomschepen ‘Rotterdam’ en ‘Maas’ bouwen. Dankzij de net geopende Nieuwe Waterweg in 1872 kan Rotterdam uitgroeien als wereldhavenstad en New York wordt een vaste bestemming. De zaken gaan goed en Plate en Reuchlin besluiten de onderneming uit te breiden. Met een kapitaal van 2 miljoen wordt in 1873 Plate, Reuchlin & Co omgezet in de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart-Maatschappij (NASM). Dat is op 18 april 2023 precies 150 jaar geleden. Vanaf 1896 gaat het bedrijf verder onder de naam de Holland Amerika Lijn.  

 

'Geboorteakte' van de HAL

Bij de oprichting van de NASM overhandigen Plate en Reuchlin het eerste aandeel van hun bedrijf aan Prins Hendrik ‘de Zeevaarder’, die beschermheer is van de Holland Amerika Lijn. Dit aandeel is al die tijd in bewaring gebleven bij de familiestichting Reuchlin en nu 150 jaar later draagt betachterkleinzoon van Otto Reuchlin, Henri Reuchlin, deze – in bijzijn van Prinses Margriet, petekind van de Koopvaardij - over aan burgemeester Ahmed Aboutaleb. De burgemeester draagt het op zijn beurt weer over aan Stadsarchief Rotterdam. ‘Je kunt het zien als een soort geboorteakte van de Holland Amerika Lijn. Dat we dit unieke document voor de eeuwigheid mogen bewaren in het stadsarchief van Rotterdam is natuurlijk geweldig’, aldus stadsarchivaris Jantje Steenhuis. 

 

Ontstaan van de Holland Amerika Lijn

Meer lezen over het ontstaan van de Holland Amerika Lijn? Kijk eens op de pagina Holland Amerika Lijn. Daar vind je onder meer de passagierslijsten.