Het is vooral aan Carl Emil Mögle te danken we tegenwoordig een goed beeld hebben van hoe Rotterdam er rond 1900 uitzag. Deze fotograaf heeft de stad, de haven en het omliggende platteland indertijd veelvuldig vastgelegd. Zijn rijke nalatenschap is grotendeels bewaard in de Koninklijke Verzamelingen en in het Stadsarchief Rotterdam. Een selectie daaruit is nu samengebracht in het fotoboek Carl Emil Mögle, Fotograaf te Rotterdam 1885-1910.
De in Duitsland geboren fotograaf vestigde zich aan het eind van de negentiende eeuw in Nederland. In 1885 opende hij een ‘photographisch atelier’ in het centrum van Rotterdam. Hij werkte daar aan een veelzijdig én eigenzinnig repertoire van architectuurfoto’s, landschappen, portretten en stads- en havengezichten. Mögle combineerde een grote kennis van de technische aspecten van fotografie met artistiek talent. Het resulteerde in scherpe, gedetailleerde en perfect gestileerde foto’s, die opvallen door de bijzondere lichtinval en het goed gekozen perspectief.
Voor deze kwaliteiten kreeg Mögle in eigen tijd al grote waardering. Zo kreeg hij opdracht om twee albums te maken voor koningin Wilhelmina. Die albums met de titels Architectuur Rotterdam september 1899 en Havenwerken Rotterdam september 1899 zijn tot op de dag van vandaag bewaard in de Koninklijke Verzamelingen. Het Stadsarchief Rotterdam heeft eveneens albums en fotodrukken van Mögle in bezit.
Het boek, dat is samengesteld door Joop de Jong, is verkrijgbaar bij de boekhandel of te bestellen bij Uitgeverij Diafragma voor € 22,50. ISBN 9789490631123