Voor het toegankelijk en doorzoekbaar maken van de collectie ‘Koninklijke Rotterdamse Lloyd’ (1883 - 1969) zoekt het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis vrijwilligers. Het gaat om 30.000 scans, die bewaard worden bij Stadsarchief Rotterdam, met naar schatting tussen de 750.00-890.000 persoonsvermeldingen. Invoeren van namen kan gewoon thuis en op eigen tempo.

Het gaat om passagestaten (registratie aan boord), passagierslijsten, scheepsjournalen (logboek door kapitein) en monsterrollen (personeel aan boord). Het crowdsourcing-project zal zo’n twee jaar in beslag nemen. Na afronding kan iedereen de gegevens vinden via onze pagina Passagierslijsten en de website WieWasWie.nl. Deze collectie geeft een beeld van migratie en is zeer geschikt voor verder onderzoek. Aan boord waren onder andere het team van Feyenoord, antropoloog Dr Paul Julien, de eerste vrouwelijke hoogleraar Johanna Westerdijk en repatriant Hortense Lentze. Wanneer precies en aan boord van welk schip, dat gaan we tijdens de invoer ontdekken.

Geschiedenis

Scheepvaartonderneming de Lloyd richt zich sinds de oprichting in 1883 vooral op de passagiersvaart tussen Noordwest-Europa en het toenmalige Nederlands-Indië via het Suezkanaal. De Lloyd heeft een belangrijk aandeel in de naoorlogse repatriëring. Van de 260 schepen die in de jaren 1945-1967 worden ingezet om mensen vanuit Indië naar Nederland te transporteren, levert de Lloyd er 40. Vooral de Willem Ruys vaart tientallen keren heen en weer. Tussen de Rotterdamse haven en Nederlands-Indië worden ook andere havens bezocht. Van Khorramshar (Iran), Yokohama (Japan), Vancouver (Canada) tot Lourenco Marques (nu Mozambique) en Calcutta (India).

Meehelpen?

Voor wie Indische, maritieme of reislustige (voor)ouders heeft, is het crowdsourcing-project ‘Kom aan boord’ voor de collectie Lloyd interessant. Met uw hulp vanuit huis, op elk gewenst moment en op uw eigen tempo, maken we via crowdsourcing-platform Het Volk namen op bijna 30.000 scans samen doorzoekbaar. Concreet: vrijwilligers typen informatie van scans over in een invulformulier. Samen maken we deze gedeelde geschiedenis zichtbaar en toegankelijk voor toekomstige generaties. 'Kom aan boord!' en meldt u aan via hetvolk.org.

Meer informatie over de repatriëring en de Lloyd

Ga voor meer informatie over de Lloyd naar de pagina De Rotterdamse Lloyd.