Rotterdamse stadstekenaars, het is inmiddels een echte traditie. Al voor het bombardement van 14 mei 1940, maar vooral tijdens de wederopbouw legden tekenaars de veranderingen in de stad vast. Tot eind jaren ’80 van de vorige eeuw gaf Stadsarchief Rotterdam jaarlijks opdrachten aan tekenaars. Rotterdam is door de snelle veranderingen een ideale inspiratiebron. Sinds 2018 is deze traditie door CBK Rotterdam en het stadsarchief Rotterdam in ere hersteld. En in samenwerking met de Kunsthal worden de tekeningen getoond die dan daarna in de collectie van het Stadsarchief worden opgenomen. In 2020 stond de Coronacrisis natuurlijk centraal en dat zal ook dit jaar weer zo zijn.
De Stadstekenaars 2021 zijn: Gwen Stok, Gemma Plum en Funs ‘Funzig’ Janssen. Erico Smit is er ook dit jaar weer bij.
Zij gingen de uitdaging aan om het vervolg van de coronacrisis en de opeenvolgende fasen met daarbij horende maatregelen te verbeelden. Gwen richt zich op de tweede lockdown en tekent hoe het leven buiten eruit ziet vanachter de ramen van Rotterdammers. Funs duikt in het nachtleven en tekent het leven op straat na het beëindigen van de avondklok. En Gemma onderzoekt hoe Rotterdammers in, onder andere de horeca en het onderwijs, met de maatregelen omgaan.
De anderhalvemetersamenleving, het eindeloos binnen zitten, de avondklok, het leed, de moeilijke keuzes en de kritieke geluiden uit de samenleving komen in de tekeningen voorbij
De stadstekenaars zijn uit 64 aanmeldingen geselecteerd door een jury bestaande uit Hugo Borst (Rotterdamse schrijver en kunstliefhebber en verzamelaar)
Hedy Tjin (kunstenaar), Shehera Grot (Kunsthal), Ove Lucas (CBK Rotterdam) en Jantje Steenhuis en Wanda Waanders (Stadsarchief Rotterdam).
Lees hier het artikel dat NRC op 15 april publiceerde over de stadstekenaars.