Stadsarchief Rotterdam bestaat sinds 1857 en is één van de oudste en grootste archieven van het land. Het archief voert de Archiefwet uit voor de gemeente Rotterdam en contractpartners. De gemeentearchivaris is voorzitter van de commissie van advies inzake straatnamen en gedenktekens.
Organisatiestructuur
Bij het archief werken ongeveer 100 medewerkers, waaronder ook vrijwilligers en stagiairs.
Op welke afdelingen zij werken leest u op de pagina Organisatiestructuur.
Hoofdtaken van het stadsarchief
- Bewaren van overheidsarchieven en particuliere archieven
- Bewaren van collecties zoals prenten, tekeningen, kaarten, affiches, films, video’s, geluid, fotografie, websites, boeken en tijdschriften.
- Het archief laten zien via de studiezaal en de website.
- Aannemen van nieuwe stukken voor het archief.
- Zorgen dat meer mensen de bronnen gebruiken.
- Vergroten van kennis over de Rotterdamse geschiedenis via evenementen, educatieve projecten, historisch onderzoek en digitalisering van bronnen. Dit in samenwerking met partners zoals erfgoedinstellingen, historische verenigingen, bibliotheken, kunstinstellingen, het onderwijs en de media.
- Toezicht op de informatiehuishouding van de gemeente en instellingen die het toezicht aan het stadsarchief hebben toegewezen.
De belangstelling voor de Rotterdamse geschiedenis is groter dan ooit. Daarom besteden we veel aandacht aan het toegankelijk maken en online publiceren van bronmateriaal. We dragen ook actief bij aan stadsbrede herdenkingsactiviteiten, zoals de jaarlijkse herdenking van het bombardement op 14 mei en QR-codes bij straatnamen. De afgelopen jaren heeft het stadsarchief verschillende grote onderzoeksprojecten begeleid, zoals het Joods Rechtsherstel en het Koloniale en slavernijverleden. Aan het vastleggen van de geschiedenis van morgen werkt het stadsarchief met een actief acquisitiebeleid, waarin de diversiteit van de stad alle aandacht krijgt. Op deze wijze levert Stadsarchief Rotterdam een belangrijke bijdrage aan het bevorderen van het historisch besef. Want, zoals oud-burgemeester Aboutaleb zei: ‘We kunnen niet zonder achteruitkijkspiegel, goede toekomstplannen wortelen in de geschiedenis van de stad.’