Het Rotterdams Jaarboekje (1888 – nu) bevat een grote verscheidenheid aan artikelen en jaarlijks terugkerende rubrieken over de historie van Rotterdam. U zoekt door de jaarboekjes op een woord uit de titel van het artikel, op auteur of op een willekeurig woord uit de tekst. Ook kunt u online door de afzonderlijke jaarboekjes bladeren.
Het stadsarchief is uitgever van het Jaarboekje, in samenwerking met het Historisch Genootschap Roterodamum.
Leden van dit genootschap krijgen jaarlijks gratis de papieren uitgave. Niet-leden kunnen de uitgave kopen op de studiezaal bij het stadsarchief voor € 24,95.
Veelgestelde vragen
Het Jaarboekje heeft een aantal vaste rubrieken:
- De Dagelijkse Kroniek: deze rubriek geeft een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen per dag in het voorgaande jaar van de uitgave van het Jaarboekje. In het Rotterdamse Jaarboekje van 2023 is de dagelijkse kroniek van 2022 opgenomen.
- 'In Memoriam’ – herinneringen aan overleden bekende Rotterdammers
- Een overzicht van burgemeester & wethouders en de leden van de gemeenteraad
- Een overzicht van historische en genealogische Rotterdamse verenigingen en stichtingen
Daarnaast bevat het een aantal uitgebreide artikelen over historische Rotterdamse onderwerpen of personen.
Wilt u een artikel schrijven voor het Rotterdams Jaarboekje? Dat kan, als uw artikel voldoet aan onze voorwaarden.
Lees daarvoor het document 'Richtlijnen voor auteurs' (zie link hieronder).
De hoofdredactie van het Rotterdams Jaarboekje is in handen van de gemeentearchivaris. Zij wordt bijgestaan door een redactieraad met deskundigen op het gebied van de archeologie, monumentenzorg, kunsthistorie, maritieme- en stadsgeschiedenis:
- drs. A.Jongstra, redactiesecretaris
- drs. P.J. Klapwijk
- prof. dr. P.Th. van de Laar
- dr. S.J.J.M. Thissen
- drs. W.M. Waanders
- drs. Y. Zomerdijk
Het adres van de redactie is:
Stadsarchief Rotterdam
t.a.v. de heer drs. A. Jongstra
Postbus 71
3000 AB Rotterdam
U kunt het Rotterdams Jaarboekje op verschillende manieren doorzoeken. U kunt bladeren, snel zoeken op een woord in de tekst, maar ook uitgebreid zoeken op auteursnaam, titel of jaar. Met de uitgebreide zoekfunctie kunt u ook woorden combineren of juist uitsluiten. De zoekfunctie bevat verder een spellingscontrole die er voor zorgt dat u woorden waarvan de spelling in de loop der tijd is gewijzigd, met hun hedendaagse equivalent kan vinden.
- Snel Zoeken. Hier kunt u elk woord intypen. Het systeem doorzoekt alle artikelen waarin dit woord voorkomt. De kans bestaat dat u dan veel treffers krijgt.
- Uitgebreid zoeken. Met deze zoekfunctie heeft u meer mogelijkheden om uw resultaat te verfijnen of juist te vergroten. Ook kunt u specifiek op woorden uit de titel zoeken of op naam van de auteur.
- Met een asterisk (*) kunt u zoeken op verschillende woordvarianten, met bijvoorbeeld armenh* zoekt u zowel naar armenhuizen, armenhuis als armenhuisvesting.
- De bladerfunctie. In de linker kolom selecteert u het gewenst jaar van uitgave. Vervolgens kunt u met de pijltjes door het jaarboekje scrollen.
- Zoekt u een artikel van een specifieke auteur, selecteer dan in de lijst 'Navigeer naar jaar' welk jaar u zoekt.
Hebt u het jaar geselecteerd, dan verschijnt rechts een lijst met auteurs.
In de beginperiode verscheen het Jaarboekje onregelmatig. Een aantal jaren ontbreekt omdat er geen geld was om het Jaarboekje uit te geven. Vanaf 1947 is het elk jaar uitgegeven.
Hebt u een artikel gevonden, dan staat bovenaan een knop genaamd 'Artikel'. Klik erop, dan kunt u het artikel downloaden in pdf-vorm.
Wilt u een pagina downloaden, klik dan op de knop 'Pagina'. Ook dan verschijnt de pagina in pdf-vorm en kunt u die downloaden.
Op de artikelen en foto's in het Jaarboekje zit auteursrecht. Wilt u de informatie hergebruiken? Neemt u dan contact op met de redactie.
Stadsarchief Rotterdam
t.a.v. de heer drs. A. Jongstra
Postbus 71
3000 AB Rotterdam
a.jongstra@rotterdam.nl
Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.