Op 1 september 1920 wordt de raadzaal van het nieuwe stadhuis aan de Coolsingel voor het eerst in gebruik genomen. Zelden was er zoveel gedoe over een ontwerp van een gebouw als dat van het Rotterdamse stadhuis. Ook de locatie van het stadhuis is omstreden. Voor de bouw wordt het Zandstraatkwartier, een roemruchte volks- en vermaaksbuurt gesloopt.
Eind negentiende eeuw ontstaan er plannen voor een nieuw stadhuis voor Rotterdam. Het oude stadhuis bevindt zich aan de Kaasmarkt, midden in de oude Rotterdamse binnenstad. Het is te klein geworden en vanwege de ligging tussen smalle straten en dichtbebouwde kavels ook nog eens lastig bereikbaar. Sinds de laatste uitbreiding en verbouwing van het gebouw in 1851 is de bevolking van Rotterdam dankzij de aanleg van de Nieuwe Waterweg en de groei van de havens ruim verdrievoudigd. De stad breidt zich uit in zuidelijke en westelijke richting en vertoont steeds meer trekken van moderne wereldstad
Een stad met allure
De in 1906 aangetreden jonge en ambitieuze burgemeester A.R. Zimmerman heeft als missie Rotterdam te transformeren in een aantrekkelijke woonstad teneinde de kapitaalkrachtige burgers voor de stad te kunnen behouden. Hij is van mening dat de vorige besturen met hun focus op de havens te weinig oog hebben gehad voor het stadshart. Opschoning en herinrichting van de binnenstad en ook de aanleg van brede boulevards naar Parijs en Weens voorbeeld moeten zorgen voor een stad van allure. Rotterdam zal daardoor stijgen in internationale hiërarchie van steden. De nieuwe boulevards zullen ook het toenemend verkeer over de weg in goede banen gaan leiden. Eind negentiende eeuw kampen de smalle stegen, straten en bruggetjes in de binnenstad met dagelijkse verkeersopstoppingen.