Tien jaar geleden is de laatste Koninginnedag gevierd. Vanaf 2014 vieren we Koningsdag op 27 april, de verjaardag van koning Willem Alexander. In 2014 is Koningsdag een dag eerder gevierd omdat 27 april op een zondag viel. De traditie om de verjaardagen van de vorsten met het volk te vieren gaat al even terug.
Op 31 augustus 1885 wordt in Nederland ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van prinses Wilhelmina de eerste Prinsessedag gevierd. Deze dag was de voorloper van Koninginnedag. Het initiatief komt van de liberalen, die met het feest de nationale eenheid wilden benadrukken. Na het overlijden van koning Willem III op 23 november 1890 wordt Wilhelmina koningin, onder regentschap van haar moeder koningin Emma. In 1891 wordt in Nederland de eerste echte Koninginnedag gevierd.
Wilhelmina
Op 31 augustus 1902 groeit Koninginnedag uit tot een echt volksfeest. De bevolking viert namelijk ook het bericht dat koningin Wilhelmina net hersteld is van een ernstige ziekte.
Juliana
In september 1948 volgt koningin Juliana haar moeder op. Zij viert net als Wilhelmina Koninginnedag op haar eigen verjaardag, 30 april. De koningin en haar familie neemt voor het eerst op het bordes van Paleis Soestdijk een defilé af. Nederlanders lopen de kilometers lange rij af om de koningin bloemen en cadeaus te geven.
Onder koningin Juliana wordt Koninginnedag een officiële vrije dag en de viering groeit uit tot een nationale feestdag, die in het teken staat van saamhorigheid.
Beatrix
Koningin Beatrix besluit bij haar aantreden als koningin in 1981, uit respect voor haar moeder, Koninginnedag op 30 april te blijven vieren. Daarnaast wordt Koninginnedag vaak buiten gevierd en op de verjaardag van koningin Beatrix, 31 januari, zijn de weersomstandigheden vaak niet zo goed.
Beatrix kiest ervoor niet de mensen naar haar toe te laten komen, maar juist zelf naar de mensen toe te gaan. Samen met andere leden van de Koninklijke Familie bezoekt ze ieder jaar een of twee gemeenten in Nederland, om daar Koninginnedag te vieren.