De GEM
Het belangrijkste graanoverslagbedrijf in de Rotterdamse haven was de Graan Elevator Maatschappij (GEM). Het stadsarchief beheer het archief van de GEM. We laten in een aantal verhalen zien wat er in dit grote archief zoal te vinden is.
De razzia
Over de razzia van Rotterdam en Schiedam. Over de huiszoekingen, de reis van de mannen, de arbeidsinzet, de achterblijvers en het monument. En tips voor als u familieleden zoekt die zijn opgepakt bij de razzia. Tenslotte leggen we het project egodocumenten uit.
Rotterdam in oorlog
Op 10 mei 1940 begint de Duitse aanval op Nederland. In Rotterdam wordt vijf dagen vrijwel onafgebroken gevochten.
Innovaties in de haven
In de Rotterdamse haven komen jaarlijks honderden miljoenen tonnen aan goederen binnen. De haven is altijd in ontwikkeling. Lees meer over mechanisatie van de overslag, de komst van containers en wat dit betekend heeft voor de haven en zijn havenarbeiders.
Het koloniale en slavernijverleden
Rotterdam heeft vanaf 1600 een belangrijke rol gespeeld in het Nederlandse kolonialisme en dus ook in slavenhandel en slavernij. In de 17de en 18de vooral als deelnemer in de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en West-Indische Compagnie (WIC), daarna nam de particuliere sector het over.
Rotterdamse mysteries
Zaten er vroeger wormen in het drinkwater? Was de reus van Rotterdam de langste Nederlander ooit? En lag er echt zes miljoen zat in de verborgen kluis van Pincoffs? Kijk naar de videoserie 'Rotterdamse Mysteries' en ontdek of de verhalen kloppen.
Van Willem tot Willem
In 2023 brachten leden van Het Koninklijk Huis een bezoek aan Rotterdam. Maar er is vaker koninklijk bezoek in Rotterdam geweest. Op de pagina wordt dit bezoek aan Rotterdam of Rotterdamse iconen (1874 - 1981), Koninginnedag 1992 en het volksfeest in beeld gebracht.
Watersnood
Op zaterdag 31 januari 1953 stijgt het water aan de Nederlandse kust. In de vroege ochtend van 1 februari breken de dijken door, 1836 mensen komen om het leven. In Rotterdam worden evacuees opgevangen en goederen voor de slachtoffers ingezameld.
165 jaar Stadsarchief Rotterdam
Hoe kwam het Rotterdamse archief tot stand? Wie waren de archivarissen en op welke plekken werd het stedelijke archief bewaard, vanaf de 16e eeuw tot de dag van vandaag?
Rotterdam in het Rampjaar
1672 wordt ook wel het Rampjaar genoemd. Het land werd door vier vijanden tegelijk aangevallen. De paniek onder de bevolking richtte tegen de zittende bestuurders. Wat gebeurde er in Rotterdam en welke rol had de stad in de terugkeer van de prins van Oranje?
Nieuwe Waterweg en de groei van de stad
De komst van de Waterweg zorgde voor een snelle ontwikkeling van de Rotterdamse haveneconomie. De stad groeide enorm in grondgebied en inwonersaantal, waardoor er woningnood ontstond.
Holland Amerika Lijn
Alle passagierslijsten van de Holland-Amerika Lijn (HAL) zijn online doorzoekbaar. Iedereen kan op zoek gaan naar familieleden die tussen 1900-1969 met de Holland-Amerika Lijn hebben gereisd of zijn geëmigreerd.
Tuschinski's bioscopen in Rotterdam
In 2021 vierden de stad Amsterdam en Pathé Nederland het eeuwfeest van Theater Tuschinski. Maar zonder de successen die Abraham Tuschinski in Rotterdam had geboekt, was zijn Amsterdamse bioscooppaleis er nooit gekomen. Alle reden om er in woord en beeld bij stil te staan.
Slachtoffers bombardement
Stadsarchief Rotterdam en Stichting Voorouder hebben het gezamenlijke onderzoek naar de slachtoffers van het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 afgerond.
Kop van Zuid en Erasmusbrug
Een nieuwe stadsbrug werd in1991 het belangrijkste onderdeel van de plannen voor het oude en grotendeel verlaten haventerrein op de Kop van Zuid. De brug moest het symbool worden van een ongedeelde stad.
Zwemmen in de Stad
Na 1850 verschijnen de eerste zwembaden in de stad. Zij lagen in de rivier of in open water en waren vooral bedoeld om de lichaamshygiëne te bevorderen en het naaktzwemmen door mannen in de stadssingels te voorkomen. Het oudste binnenbad van de stad was uit 1905, in de Tuindersstraat.
Nenijto
De nog onbebouwde Blijdorpse polder is in de zomer van 1928 het middelpunt van het Rotterdamse uitgaansleven. Hier bevindt zich de Nederlandsche Nijverheidstentoonstelling die niet alleen populair is vanwege alle nieuwe technologische en industriële snufjes. Veel Rotterdammers komen af op de vele evenementen.
Op de Coolsingel
Rotterdammer of niet, iedereen kent de Coolsingel, de straat die dwars door het hart van Rotterdam loopt. Een indrukwekkende straat met een roemruchte geschiedenis.
Oost-Indisch Huis
Het Oost-Indisch Huis (1698-1940) aan de Boompjes en het Zeemagazijn (1672) aan de Achterhaven in Delfshaven zijn gebouwen van de VOC-kamer Rotterdam en die van Delft. Het gebouw aan de Boompjes is na de VOC-tijd voornamelijk in gebruik als vrij-entrepot. In het Zeemagazijn huisde lange tijd de soda- en chemicaliënfabriek Kortman & Schulte.
Echte winters
De oudste sportvereniging van Rotterdam werd in 1879 opgericht: IJsclub Kralingen. Je kon er kunstschaatsen en ijshockeyen. Had het flink gevroren, dan schaatste je gewoon op de Nieuwe Maas. In de 17e en 18e eeuw was de bevroren Maas een handige route voor Spaanse vredesonderhandelaars en Franse revolutionairen.
Een nieuw Stadhuis
Op 1 september 1920 werd de raadzaal van het nieuwe stadhuis aan de Coolsingel voor het eerst in gebruik genomen. Zelden was er zoveel gedoe over het ontwerp van een gebouw als dat van het Rotterdamse stadhuis. Ook de plek was omstreden. Een hele volkswijk moest ervoor gesloopt worden.
Repatriëring uit Indië (1945-1968)
Op 15 augustus 1945 geeft Japan zich over. De Tweede Wereldoorlog is ten einde. Voor Nederlands-Indië is dat het begin een nieuwe periode vol chaos en geweld, die het vertrek inluidt van duizenden inwoners. Velen van hen zetten in Rotterdam voor het eerst voet op Nederlandse bodem.
De Zomer van 1970
Van mei tot september 1970 brengt de Manifestatie C70 allerlei evenementen naar de binnenstad. Ook krijgt Nederland zijn eigen Woodstockfestival in het Kralingse Bos en wint Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europacup 1. Kunstenaars en actiegroepen laten steeds luider van zich horen.
Fotograaf Ferdinand Grimeijer
De Rotterdamse amateurfotograaf Grimeijer (1894-1989) werd vooral bekend door zijn foto's die hij in de Tweede Wereldoorlog maakte van de geschonden stad.
Floriade van Rotterdam
In 1960 was Rotterdam het decor van de eerste Floriade van Nederland. De internationale tuinbouwtentoonstelling trok in een half jaar 4 miljoen bezoekers.
Joh. (Jan) Verheul
Jan Verheul (1860-1948) stelde zijn werk in dienst van de schoonheid van Rotterdam en omgeving. Hij deed dit in de rol van architect, politicus, schrijver en tekenaar.
Pim Fortuyn
Over het leven en werk van Pim Fortuyn (1948-2002) met verwijzingen naar literatuur en bronnen.
Heilige Geesthuis
Informatie over het Heilige Geesthuis Rotterdam (ca. 1434-1972), een van de oudste 'verzorgingstehuizen' van Nederland.